עומסי התפוסה במחלקות פנימיות
ב"לניאדו" הגיעו כבר לתפוסה של 218%, ונאלצו לבקש מהאגף לשעת חירום של משרד הבריאות אספקה דחופה של מכשירי הנשמה. אחיות מ"אסף הרופא" שלחו מכתב לשר הבריאות שבו כתבו כי בשל מצוקת כוח האדם הקשה הן "מסירות כל אחריות לחיי החולים"
עופר מאיר (y net)
החורף עדיין כאן, המחלקות הפנימיות ממשיכות להיות מפוצצות בחולים משתעלים ומונשמים, ושיאי התפוסה נשברים: שיעור המאושפזים במחלקות הפנימיות בבית החולים "לניאדו" בנתניה הגיע הבוקר (ב') לשיא גבוה של 218%.
שיעור התפוסה במחלקות הפנימיות בבתי החולים האחרים בארץ ממשיך אף הוא להיות גבוה: ב"אסף הרופא" בצריפין מאושפזים 20% חולים מעל התקן (120% תפוסה); ב"סורוקה" בבאר שבע מצטופפים הבוקר החולים בבניין המחלקות הפנימיות ורושמים שם שיעור תפוסה של 130%; ב"רמב"ם" בחיפה הבוקר – 105%. "על 60 מיטות – יש לי כ-150 חולים פנימיים", מפרט מנהל "לניאדו", ד"ר אבינועם שקולניק. "פתחנו עוד מחלקות שהן כאילו 'לא ברשיון' עם צוות רפואי ועם רופאים, ויש לנו פנימית א' – ה' ומאשפזים גם במסדרונות ובחדר האוכל. מכיוון שהריטואל הזה חוזר על עצמו כל שנה – אז מסתדרים. אני זה שעומד בחזית ומקבל את החולים, התקציב של המדינה לא מעניין אותי – ואני צריך לתת טיפול".
המצוקה | |||||
|
"זה לא אידיאלי", הוא מודה, "אבל זה מה שיש לרפואה להציע היום. אנחנו לא יכולים לעבור לשווייץ, לקנות מדינה אחרת או להחליף את השכנים שלנו. ולכן מסתדרים. הרוב הגדול של החולים הולכים הביתה שמחים והכל בסדר".בימים האחרונים הגיע שיעור המונשמים בבית החולים ל-10%, וב"לניאדו" נוצר מחסור במכשירי הנשמה. בעקבות זאת ביקשו בביה"ח ממנהל האגף לשעת חירום במשרד הבריאות, ד"ר דני לאור, לסייע להם. האגף העביר להם בימים האחרונים 4 מכשירי הנשמה נוספים ממחסניו. "כמות כזאת של מונשמים היא עול אדיר", אומר שקולניק, "וכמעט הגענו להתמוטטות".
האחיות ב"אסף הרופא" פנו לשר הבריאות
בעקבות העומס ב"אסף הרופא" שלחו האחיות במוסד מכתב חריף לשר הבריאות, דני נוה, ובו נכתב: "איננו יכולים לשאת באחריות לחיי החולים, ואנחנו מסירים כל אחריות לחייהם, בעקבות העומס הבלתי פוסק והמצב הבלתי נסבל במחלקות הפנימיות". יו"ר ועד האחיות בבית החולים, שאול סקיף: "אנחנו הבלם האחרון שעוד מותיר לחולים סיכוי לחיות, ואנחנו לא ניקח את זה מהם. פשוט הגענו לסף כזה שאנחנו בפירוש לא רוצים לעמוד אחר כך לוועדות חקירה, כאילו שאנחנו אשמים. התסכול בקרב האחיות הוא עצום. אנחנו עובדים סביב השעון בלי מנוחות ובלי הפסקות. אנחנו לא מספיקים לאכול ואפילו לא ללכת לשירותים בזמן המשמרות". "אנחנו מנסים לתת טיפול בכל דרך אפשרית", הוא אומר. "האחיות כאן נמצאות בתסכול נוראי, כי כל מה שאנחנו לא עושים – אנחנו לא מספיקים להגיע לחולה. אנחנו חסרי אונים – אתה חוטף מהמשפחות, חוטף מהחולים, האלימות גואה – גם הפיסית וגם המילולית. וכל זאת למרות שאתה עובד מעל ומעבר ליכולתך. אתה שואל את עצמך: עד מתי ימשיכו לשבת במשרד האוצר, לקצץ בתקציב מערכת הבריאות, ולהתעלם מכך שזאת מערכת שצריכה לתת טיפול לאזרחים בכל רגע ובכל שעה?". סגן מנהל רמב"ם, ד"ר צבי בן ישי, מספר כי התפוסה בבית החולים עומדת היום על 105% – אבל זה מאוד דינמי. "יש ימים שזה 110%, ובימים אחרים אנחנו מגיעים גם ל-120%", הוא אומר. "זה לא דבר יוצא דופן, וזה נובע מכך שהאוכלוסייה מזדקנת, האוכלוסייה המבוגרת גדלה, ולכן הסיכוי שיהיו יותר חולים בדרכי הנשימה גדול יותר. לכן המיטות מלאות יותר ויותר בכל שנה". בדיון חירום שנערך בשבוע שעבר במשרד הבריאות הוחלט להגיש לממשלה בישיבתה הקרובה הצעה להקמת צוות לאומי לפיתוח תשתיות האשפוז בישראל, בראשות מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' אבי ישראלי. ההצעה כבר הונחה על שולחן הממשלה, אולם הישיבה האחרונה נערכה אתמול בשדרות ועסקה כולה במצב הביטחוני בעיר. לפיכך צפויה ההצעה להידון באחת מישיבות הממשלה הקרובות.